Raafi kombinerar just nu studier i svenska med extrajobb och har nyss fått en fast anställning. Foto: SVT Örebro

Rafaat: ”Det finns mycket jobb i Sverige om man vill”

Publicerad

Efterfrågan på arbetskraft är stor, men jobbmöjligheterna varierar stort mellan kommunerna i Örebro län. Lekeberg har lyckats bäst med att erbjuda kommuninvånarna jobb – något som Raafat Lahiraki väl känner till.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen är det stora skillnader i arbetslöshet mellan länets kommuner. Högst var den i april 2017 i Ljusnarsbergs kommun (13 procent), lägst i Lekebergs kommun (3,6 procent).

Men i hela riket stiger arbetslösheten, framförallt bland nyanlända.

”Om du bara sitter hemma går det inte”

En av dem är Raafat Lahiraik som kom till Sverige från Syrien 2015. Idag bor han i Lekeberg och i april fick han sin första tillsvidareanställning på Troplast i Fjugesta. Innan dess har han arbetat som kock.

– Det finns mycket jobb i Sverige om man vill, säger han. Men om du inte vill jobba finns det inga. Om du bara sitter hemma så går det inte.

Att ha ett jobb är viktigt för Raafi. Därför såg han till att lära sig svenska snabbt och har aldrig valt bort något jobb. Han har varit kockassistent och kock. Nu kör han truck på Trioplast och jobbar skift.

Drömmer om att starta eget

Sen går han på SFI för att bli ännu bättre på språket och har dessutom ett extraarbete på skolan.

– Man ska fråga alla om det finns jobb. Kompisarna och kommunen till exempel. Och man ska inte vara rädd för att prova på nya saker!

Men visst har han drömmar om att göra något annat framöver.

– Jag ska spara pengar så jag kan öppna restaurang och laga svensk husmanskost, säger han. Kalops är min specialitet!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer