Elsa Ottosson med shetlandsponnyn Isidor. Foto: Peter Comstedt/SVT

Rashästar visades upp i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det dags för sommarpremiering, ett arrangemang där rashästar utvärderas och bedöms för att se hur väl de överensstämmer med idealhästen för sin ras.

På Örsta kulle, öster om Kumla, samlades under lördagen 45 hästar med ägare och ett tiotal åskådare tillsammans med domare och arrangörer av sommarpremieringen. Towa Wallbom är sammankallande i länskommittén för Svenska hästavelsförbundet och var på plats.

– Premieringen är som en rådgivning och till skillnad från en utställning tittar man även på härstamning – hur nära är din häst den ideala hästen inom sin ras. I bedömningen kan man få max 50 poäng, men det får man aldrig, skrattar hon.

Towa Wallbom. Foto: Peter Comstedt/SVT

Hästen bedöms på fem punkter och kan få tio poäng per punkt. Man kollar på att ifrån ben, bål, om det finns en tydlig könskaraktär och hur hästen rör sig.

– Anledningen till att man gör det här är för att ha en utveckling inom avelsarbetet, men även bevara moderlandsraser som svensk ardenner, nordsvensk och gotlandsruss, säger Towa Wallbom.

Fyra månader gamla Lexis miss universe tävlade inte i dag, utan var på plats för att lära sig – och som moraliskt stöd. Foto: Peter Comstedt/SVT

En av de som visade upp sin häst var 10-åriga Elsa Ottosson från Asker som var på plats med shetlandsponnyn Isidor. Och hon var nöjd efter dagens uppvisning.

– Det gick bra, jag fick två rosetter. En ungdomsrosett och en klass 1-rosett, berättar hon.

Trots sin unga ålder är hon redan erfaren och har full koll på hur man gör.

– Man ska ställa upp hästen så att den står bredvid på ett visst sätt. Sen ska man skritta, då håller man tyglarna i båda händerna, och sen ska man trava och då håller man dem bara i en hand, säger hon.

Vad är sommarpremiering?

Syftet med sommarpremieringar är att främja kvaliteten och utvecklingen av svensk hästavel. På en sommarpremiering har du möjlighet att få din häst bedömd av en erfaren och kunnig exteriördomare, en så kallad premieringsförrättare.

Du kan också beroende på hästens ålder utföra ett bruksprov med din häst för att visa att den är välhanterad och har ett bra lynne. Ett bruksprov är ett rid- eller körprov beroende på vad du har för ras.

Hästen bedöms exteriört både på en utställning och på en sommarpremiering. Skillnaden mellan utställning och sommarpremiering är att på en sommarpremiering tas hänsyn till härstamning och hästens avelsvärde. På sommarpremieringen bedöms din häst exteriört mot en rasbeskrivning som finns att läsa i rasvisa bestämmelser för den aktuella rasen.

Källa: Svenska hästavelsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.