Foto: SVT

Rättegång mot fredsaktivister – protester utanför tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagseftermiddagen samlades ett 15-tal fredsaktivister utanför Örebro tingsrätt. Detta i samband med rättegången mot två fredsaktivister som står åtalade för olaga intrång efter att de tog sig in på BAE Systems i Karlskoga i augusti.

– Vi vill lyfta frågan om vapenexport precis som vi gjorde i somras då vi gick in i vapenfabriken. Det är många som inte känner till att Sverige är en av de största vapenexportörerna i världen och exporterar vapen till diktaturer, krigsförande länder och många andra, säger fredsaktivisten Martin Smedjeback.

Vilka reaktioner har ni mött?

– Folk verkar intresserade och vi har bjudit på kaffe. Jag tror att det är många som inte känner till att Sverige är en sådan stor vapenexportör och att vi på ett väldigt konkret sätt bidrar till krig på det sättet. Jag ser fram emot att prata med fler Örebroare om det, säger Martin Smedjeback.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.