Samtliga tre åtalade förnekade brott. Foto: Polisen/SVT

Fallet om människohandel – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Rutten mat, trasiga toaletter och råttbajs mötte polisen vid ett tillslag i en rucklig industribyggnad. Där bodde ett 15-tal vuxna och barn.
Det blev startskottet för en unik och omfattande utredning om människohandel och tiggeri.

  • Den 19 januari 2017 slog polisen till mot en industribyggnad i en mindre ort i Ljusnarsbergs kommun. Tre personer greps och åtalades senare misstänkta för inblandning i människohandel. De åtalade är en 49-årig man, en 41-årig man och en 32-årig kvinna.
  • Samtliga tre misstänks ha tvingat bulgariska medborgare att tigga på flera orter i Sverige. Offren tros ha lurats till Sverige med löfte om jobb.
  • Väl i Sverige fördes de bulgariska medborgarna till en fallfärdig industribyggnad i Ljusnarsbergs kommun med undermåliga levnandsförhållanden. Enligt åtalet ska minst tio personer ha utnyttjats.
  • Människohandeln ska ha pågått från oktober 2015 fram till polisens tillslag 19 januari förra året. En av männen är även misstänkt för grov penningtvätt. Kvinnan, 32-åringen, är misstänkt för medhjälp till människohandel.
  • Bilder från polisen visar den misär som tiggarna levde i. ”Jag tyckte inte om att vi skulle tigga. Jag hade räknat med ett jobb”, berättade ett av offren som SVT träffat.
  • Den 5 november inleddes rättegången under ett stort medieuppbåd. Under rättegången kom uppgifter fram som gjorde att åklagaren la ner åtalet mot kvinnan i trion. Dom väntas den 21 november i Örebro tingsrätt. Båda de åtalade förnekar brott.
  • Den 21 november kom domen i Örebro tingsrätt. De två männen dömdes till fyra år och två månaders fängelse för människohandel. Kvinnan frias från misstankar.
  • Den 16 januari inleddes hovrättens förhandling. Efter enskild överläggning den 28 och 29 januari beslutade hovrätten att de två männen som dömdes i tingsrätten ska släppas i väntan på hovrättens dom.
  • Göta Hovrätts dom kom den 26 april och friar männen. Enligt hovrätten är det inte bevisat att något brott begåtts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet