Foto: SVT

Råttor tvingade hel verksamhet i Karlskoga att flytta

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Goldson jobbade som platschef på utslussverksamheten Poeten i Karlskoga. Efter bara några månader var han tvungen att flytta både personal och de ensamkommande till en annan byggnad. Orsaken var att hemmet invaderats av råttor.

– De grävde upp blomkrukor, bajsade överallt och gnagde på listerna, säger Marcus Goldson.

Under årsskiftet 2015/2016 anställdes han som platschef på Poeten på Gösta Berlingsväg 5 i Karlskoga. Det är ett åttavåningshus där de tre översta våningarna fungerade som HVB-hem för cirka 45 ensamkommande barn.

Bottenvåningen utgjordes av kontor och en utslussverksamhet. Dit kunde ungdomar som fått egen lägenhet gå för att umgås, fika, få hjälp med att betala räkningar och liknande.

– Antalet ungdomar som kom till oss varierade väl från och till, men jag skulle säga cirka 15 åt gången, berättar Marcus Goldson.

”Luktade illa”

Redan när han påbörjade sitt nya jobb förstod han att det fanns råttproblem på boendet. Personalen upplyste honom om att det hade gjort det under en längre tid.

– Man kunde höra när de sprang på våningen ovanför. Det var tunga steg, så de måste varit ganska stora. Ibland fastnade de mellan väggarna och dog. Då började de lukta illa, säger han.

Problemen blev värre och värre. Marcus Goldson kontaktade det kommunala bostadsföretaget Karlskogahem och informerade om gnagarna. Han fick förklaringen att det tidigare legat ett bageri i byggnaden där råttorna hittat mat. Karlskogahem skickade i alla fall dit sina egna skadedjursbekämpare.

Placerade ut giljotinfällor

– Till en början täppte de till hål bakom diskmaskinen och andra platser där de trodde att råttorna kunde tänkas springa fram. Men det verkade inte hjälpa, berättar Marcus Goldson.

Så istället kallades Anticimex in. De placerade ut giljotin-liknande fällor i avloppssystemen.

– Men inte heller det verkade vara effektivt nog för att råda bot på råttproblematiken. Djuren lär sig snabbt om sina faror och förökar sig i rask takt.

Personalen kände obehag. Dels på grund av fobier och dels på grund av att de var rädda för att smittats med eventuella sjukdomar. Till slut vägrade de jobba.

– Det är klar man inte ska behöva gå runt i den misären, säger Marcus Goldson.

Bedömdes som arbetsmiljöproblem

Extramöten anordnades där de fem anställda fick berätta om hur de kände. Råttorna gjorde att de inte kunde koncentrera sig och sköta jobbet på ett professionellt sätt. Kent Malmqvist är enhetschef på Poeten.

– Det här bedömde jag som ett arbetsmiljöproblem, säger han.

Lösningen blev att i april 2016 flytta hela utslussverksamheten till en annan byggnad 100 meter bort. Kvar blev Marcus Goldson på bottenvåningen.

– Det fanns inga alternativ för mig så jag fick stanna kvar, säger han.

”Borde åtgärdats snabbare”

Drygt ett halvår senare tog anställningen slut. Men råttproblemet var definitivt en av de bakomliggande faktorerna till att Marcus Goldson ville därifrån. I dag är han inte kvar i kommunen, men är fortfarande skeptisk till hur det hela har skötts.

– Någonting skumt är det ju eftersom det är ett stort problem. Jag tycker det borde ha åtgärdats snabbare, säger han.

I september, det vill säga månaden efter att Marcus Goldson lämnat Poeten och nästan ett halvår efter att verksamheten bytt adress, flyttade man tillbaka till den ursprungliga byggnaden. Enligt Kent Malmqvist ska det i nuläget inte finnas några problem med råttor.

– Med facit i hand tycker jag det hanterades på det sätt man kunde förvänta sig. Självklart skulle man kunnat göra det fortare. Men jag kände att det hela togs på allvar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.