Foto: Christine Olsson / TT

Regeringen öppnar för tältläger

Uppdaterad
Publicerad

Tältläger och en ny form av stödboende för barn. Och en allmän inventering av alla möjliga lokaler runt om i landet.

Regeringen öppnar för nya akuta åtgärder för att möta flyktingkrisen

Statsminister Stefan Löfven manar vid en presskonferens på förmiddagen till samling och gemensamt ansvarstagande för att möta flyktingkrisen.

– Vi står i den värsta internationella flyktingkrisen sedan andra världskriget. De senaste sju dagarna har 8 899 människor sökt sig hit. Om det fortsätter i samma takt, har över 150 000 människor sökt sig hit, säger han.

– Sverige förbereder sig för en krissituation. Nu krävs samling och gemensamt ansvarstagande. Det krävs att alla tar ansvar i EU och i Sverige. Alla kommuner måste vara med. Det kommer att kosta pengar, fortsätter Stefan Löfven.

Krisen är nu så allvarlig att alla samhällsfunktioner mobiliseras, enligt Löfven.

Uppföra tält

– Nu ligger fokus på ett ordnat mottagande. Det första gäller att få fram ett boende. Standarden sänks. Nu gäller det att få tak över huvudet. Regeringen har i dag gett Migrationsverket i uppdrag att vid behov uppföra tält, säger Stefan Löfven.

Nu krävs humanism men också ordning, framhåller statsministern.

– Sverige har reglerad invandring och det måste ske i ordnade former, säger Löfven.

Stödet till närområdet från EU ska öka, det gäller inte minst till Turkiet. Och det behövs ett effektivt återvändarprogram, framhåller han.

– Det kommer fortsatt att vara en mycket stor ansträngning för Sverige och ansvariga myndigheter. Det kommer att märkas i alltfler människors vardag. Vi står mitt uppe i en av de största humanitära insatserna i Sveriges historia. Det kommer att kosta på och kräva tuffa prioriteringar, säger Stefan Löfven.

Stödboende för barn

Regeringen inför nu en ny boendeform för barn, stödboende. Det passar många barn bättre än HVB-hem, enligt barn- och hälsominister Åsa Regner. Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss om detta.

– Vi hoppas på samarbete i riksdagen och att den kan träda i kraft 1 januari 2016, säger hon.

Länsstyrelserna ges i uppdrag att göra en inventering av alla lokaler i landet som kan användas. Det kan gälla campingplatser, industrilokaler, lägenheter och gymnastiksalar, enligt migrationsminister Morgan Johansson (S).

Migrationsverket får också i uppdrag att vid behov uppföra tält.

– Det är ett väldigt dramatiskt skede. Över 1 000 asylsökande kommer till Sverige varje dag, säger Morgan Johansson (S).

Tidigare under förmiddagen kom Moderatledaren med krav på regeringen – att omedelbart återinföra tillfälliga gränskontroller inom Schengen.

– Det är dags för regeringen att ta ansvar för situationen. Det är en extrem påfrestning vi nu ser som förvärras för varje dag. Vi måste få ordning på vilka som kommer hit, säger Batra till TT.

– Den här möjligheten finns enligt Schengen att införa i 30 dagar när det gäller ordning och säkerhet, och nu är läget akut, säger hon.

Statsministern kommenterar Moderatledaren Anna Kinberg Batras krav på tillfälliga gränskontroller.

– Vi är självfallet beredda att göra det, men det bedömer myndigheterna bäst. Men jag drar mig för att själv göra den bedömningen. Det kan bli litet våghalsigt om vi själva ger oss in i sådana bedömningar. Vi har ännu inte fått några sådana signaler, säger Stefan Löfven.

Schengenreglerna förbjuder regelbunden kontroll av personer som passerar en inre gräns, det vill säga gränserna mellan länder som ingår i Schengen. Men ett Schengenland kan införa tillfälliga gränskontroller vid sina gränser mot andra medlemsländer vid tre olika typer av händelser: Förutsägbara händelser, till exempel stora sportevenemang, oförutsägbara händelser, till exempel terroristattacker, samt bristande kontroll av de yttre gränserna.

Fakta: Inre gränskontroll

Konkret skulle införandet av tillfällig inre gränskontroll – som ett undantag från Schengenreglerna – innebära att polisen rutinmässigt får kontrollera identiteten på personer som passerar landets gränser, utan att behöva någon brottsmisstanke.

Det skulle i praktiken vara omöjligt att kontrollera hela gränsen runt Sverige på detta sätt, varför polisen troligen skulle sätta upp kontroller vid större vägar, hamnar och broar. Kontrollerna skulle sannolikt fokuseras till platser där flest människor passerar.

Av hänsyn till trafiksituationen är det oklart om det går att kontrollera alla personer som passerar en gränskontroll, som vid flygplanskontroller av resenärer från länder utanför Schengesamarbetet, eller om kontrollerna skulle begräsnas till stickprov.

Sverige har vid några enstaka tillfällen infört tillfälliga inre gränskontroller, bland annat efter terrorattentat på Utøya i Norge.

Under flyktingkrisen har bland andra Tyskland, Österrike och Slovakiien infört tillfälliga gränskontroller.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.