En läkare från Örebro har skrivit ut det muskelavslappnande läkemedlet botox till patienter i Stockholm till ett så stort värde att Region Örebro län valt att skicka en upplysning till Inspektionen för vård och omsorg. Foto: TT

Region Örebro län varnar IVO för psykiatriker – har skrivit ut botox värt en halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, varnar nu Region Örebro län myndigheten för att en psykiatriker i Örebro skrivit ut botox till patienter i Stockholm värt över en halv miljon kronor.

Region Örebro län vill med brevet till IVO uppmärksamma myndigheten på läkarens omfattande och otillbörliga föreskrivning av det muskelavslappnande läkemedlet botox.

Pågått under tre år

Utskrifterna från den legitimerade läkaren upptäcktes vid en kontroll utförd av Region Stockholm. Läkaren har sedan 2016 skrivit ut botox, och även under 2019 tillväxtläkemedlet Genotropin, till ett sammanlagt värde av 688 400 kronor.

Bara till och med mars 2019 har läkaren, enligt den undersökning som gjorts, skrivit ut botox till ett värde av 135 317 kronor. Under 2019 började läkaren alltså även skriva ut tillväxthormon. Det sammanlagda värdet av det fram till och med mars i år uppgår till 115 960 kronor.

”Inget som används hemma”

Botox används mot till exempel kramper i muskler som kan uppstå till följd av en hjärnskada.

Enligt Läkemedelsverkets utredare Kristin Elf är botox inget läkemedel som ska användas hemma av patienten själv. Läkemedlet skrivs ofta ut till sjukhusapoteket och injiceras av läkare.

– Det är absolut inget som används hemma av patienten själv, och det är sällan det skrivs ut så att patienten kan hämta ut det. Det är läkare som ska injicera det, och de patienter som behöver botox får komma in till sjukhuset.

Varit hyrläkare i Region Örebro län

Läkaren, som är specialiserad inom psykiatri, har tidigare arbetat som hyrläkare inom Region Örebro län. Då anmäldes han för missförhållanden och kompetensbrister i sin yrkesutövning.

Region Örebro län anser att eftersom läkarens specialistkompetens ligger inom psykiatrin ”är föreskrivningen av botox orimlig och föreskrivningen av Genotropin medicinskt otillbörlig”.

IVO har, efter upplysningen från Region Örebro län, skapat en anmälan för att granska läkaren.

Vad botox är och vad det används för?

Botox är ett muskelavslappnande medel som används för att behandla ett antal olika tillstånd i kroppen. Det innehåller den aktiva substansen botulinumtoxin typ A och injiceras i antingen muskler, urinblåsans vägg eller djupt in i huden. Det verkar genom att delvis blockera nervimpulser i de muskler som injicerats och minskar kraftiga sammandragningar av dessa muskler.

När det injiceras i huden, påverkar botox svettkörtlarna så att svettproduktionen minskar.

När det injiceras i urinblåsans vägg påverkar botox blåsmuskeln så att urinläckage (urininkontinens) minskas. När det gäller kronisk migrän tror man att botox blockerar smärtsignaler vilket indirekt förhindrar att migrän utvecklas. Dock är sättet som botox fungerar på vid kronisk migrän inte helt klarlagt.

Källa: FASS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.