Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Nina Höijer (S) bland annat hur hon motiverade sig själv till att börja åka buss. Foto: Malin Gotlin/SVT

Region Örebro län vill få fler att ta bussen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att priset vid pump ligger högt är bilen nummer ett. Bussåkandet i Örebro län är idag på samma nivå som 2017 – det visar en ny resvaneundersökning.

Nina Höijer (S) är ordförande för Kollektivtrafiknämnden i Örebro län. Bussresandet gick ner under pandemin men är på väg att återhämta sig. Andelen som åker buss är nu på 14 procent, målet är 20 procent till 2030.

– Vi har det som mål att ta beslut utifrån. Vi vet att människor vill att bussen ska gå ofta, det ska gå fort och inte vara krångligt, säger Nina Höijer.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Höjda biljettpriser

I resvaneundersökningen listas flera hinder för att välja bussen. Det största hindret är priset. Men regionen går med underskott och efter årsskiftet ska priset höjas. När de nya priserna träder i kraft från den 9 januari kommer priserna på en enkelbiljetter att vara höjda med mellan 2 och 6 kronor.

– Våra bränslepriser har gått upp på grund av inflationen, det är ingen tröst men en förklaring.

Risk för ökade utsläpp

Regionen konstaterade själva inför beslutet att man riskerar att tappa resenärer på grund av höjningen och att man får svårare att nå klimatmålen om fler väljer bilen framför bussen.

– Vi har ett sparbeting på 50 miljoner bara i vår nämnd, en del av lösningen är att få in mer intäkter.

Men utsläppen ska ju ner till 2030?

– Ja. Men allt är fossilfritt hos oss. Vill du åka fossilfritt så åk kollektivt. 

Starta klippet. Där berättar Nina Höijer om vad som fick henne att börja åka buss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Mer i ämnet