Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karin Johansson, enhetschef vid ungdomsmottagningen i Örebro, berätta hur testerna fungerar i klippet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu blir det enklare för unga att hemmatesta sig för klamydia och gonorré

Uppdaterad
Publicerad

På länets ungdomsmottagningar går det nu att hämta testkit och utföra egenprovtagning för klamydia och gonorré. Avsikten är att på sikt införa möjligheten även för de över 22 år.

Det är med erfarenhet av den lyckade satsningen med lådor för covid-testning som Region Örebro län bestämt sig för att testa en liknande modell för egenprovtagning av klamydia och gonorré.

– Man har ju kunnat beställa hem test tidigare och få dem via posten och det har fungerat bra. Men nu kan man dessutom hämta ett testkit här i lådorna, säger Karin Johansson, enhetschef vid ungdomsmottagningen i Örebro.

Kan erbjudas fler invånare

Först ut är ungdomsmottagningarna i länet, där personer upp till 22 år kan hämta ett test i lådor. Med giltig e-legitimation kan de sedan logga in på 1177.se och registrera testet.

Faller försöket väl ut är ambitionen att sätta upp fler lådor och erbjuda möjligheten även till äldre länsinvånare. Även fortsättningsvis går testkit att beställa via 1177.se och få levererat via post.

Hör Karin berätta om lådorna i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer