Apotekstjänst vill att regionerna står för deras extra personalkostnader. Foto: Pontus Lundahl/TT

Regionerna vill inte stå för apotekstjänst merkostnader

Uppdaterad
Publicerad

Fem regioner, däribland Örebro, drabbades av materialbristen som pågick under flera veckor i höstas. Distributören Apotekstjänst AB har tidigare krävt pengar för merkostnader, något regionerna inte ställer sig bakom.

Det var under hösten som flera regioner drabbades av bristen på sjukvårdsmaterial. Apotekstjänst AB har velat få ersättning från regionerna för de extra kostnader gällande personal som medföljt.

Varuförsörjningsnämnden, som är en gemensam nämnd för berörda regioner, har nu skickat en skrivelse till distributören. I den framgår det att nämnden ser positivt på distributörens förslag till åtgärder för att komma tillrätta med problem med försörjning av förbrukningsmaterial, det framgår av ett pressmeddelande.

Men enligt nämndens ordförande, Behcet Barsom (KD), håller man inte med om distributörens förslag på kostnader och hur de ska fördelas.

– Vi tycker att det ingår i uppdraget att fullgöra det, enligt det avtal vi har tillsammans med dem.

Apotekstjänst ska ha tagit fram en projektplan för att komma i fas, något som enligt Behcet Barsom ska kosta runt 20 miljoner kronor. 

– De vill det att det ska betalas för den här projekttiden, det säger vi också nej till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.