Camilla Hansén är hälso- och sjukvårdspolitiker för Miljöpartiet i Region Örebro län. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Regionpolitiker utsedd till ledamot i HSAN: ”Det känns jätteviktigt”

Publicerad

Regionpolitikern Camilla Hansén, hälso- och sjukvårdspolitiker för Miljöpartiet de gröna, har valts till ny ledamot i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

– Det känns verkligen jättespeciellt, säger hon.

Det var i torsdags som beslutet fattades, och hon själv tog emot beskedet under fredagen.

– Jag visste om att jag var föreslagen och hade tackat ja till nomineringen. Sedan väntar man ju på beslutet, säger Camilla Hansén (MP).

Nämnden liknar en domstol

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd består av åtta ledamöter, varav fyra är valda för att representera allmänheten och fyra är experter inom specifika områden. Nämnden har även en ordförande som ska ha arbetat som domare.

Nämnden kan beskrivas som domstolsliknande och tar beslut om frågor som rör patientsäkerhet.

– Det är allvarliga frågor vi beslutar om. Det kan gälla att frånta någon dess legitimation och därmed frånta dem deras rätt att utöva sitt yrke, som de kanske utövat i flera år.

”Är ett jättestort förtroende”

Hon uppskattar både att ha blivit nominerad, och ser fram emot uppdraget.

– Det känns verkligen jättespeciellt. Dels att bli föreslagen av sina partikamrater, det är ett jättestort förtroende. Men också uppdraget i sig, att få representera allmänheten i de här frågorna och det känns jätteviktigt.

– Sen kommer det vara jättemycket att lära sig. Både om patientsäkerhetslagen, men sen också att läsa på om varje enskilt fall i sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.