Andreas Svahn (S), ordförande i regionstyrelsen, har arbetat med Matilda Ernkrans sedan 90-talet. Foto: Johan Pisoni / SVT

Andreas Svahn (S) om Ernkrans: ”Ambitiös och noggrann”

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden i Region Örebro, Andreas Svahn (S), hyllar utnämningen av Matilda Ernkrans (S). De träffades för första gången sommaren 1984 när de var 11 år och har arbetat politiskt sida vid sida genom åren.

Det var i samband med flytten till Hallsberg som regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) lärde känna Matilda Ernkrans första gången.

– Det var 1984 och efter sommaren började vi i femte klass tillsammans.

Bildade SSU-klubb

Ganska snart stod det klart att de var politiskt intresserade och delade partisympatier.

– Vi var politiskt aktiva redan på 90-talet och bildade en SSU-klubb på Alléskolan i Hallsberg, berättar Andreas.

Han tror att hennes egenskaper passar in för den ministerpost hon nu tilldelats – som minister för högre utbildning och forskning.

– Matilda är oerhört ambitiös och noggrann. Hon är mån om att lyssna och ta till sig andras synpunkter och först därefter tar hon ställning. Jag tror att det är viktiga egenskaper inom det område hon nu skall verka där det är många som har starka åsikter.

Positivt för landet och regionen

Han tror att hennes bakgrund med rötter i länet är positivt både för regionen och landet.

– Det är oerhört roligt och viktigt för oss som nation för att vi skall forsätta ligga i topp.

– Det är klart att det är extra intressant för oss. Vi har ett internationellt erkänt och ungt universitet som har stora förutsättningar att utvecklas vidare. Att då ha ett ansvarigt statsråd i den miljön gör att förutsättningarna både för universitetet och vårt län förbättras, säger Andreas Svahn (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer