Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen, berättar att de vanligaste registreringskyltar som önskas gäller personnamn. Foto: Monika Bruhn/SVT

Rekordår för personliga registreringsskyltar

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vill ha personliga registreringsskyltar på sin bil. Transportstyrelsen har fram till december godkänt nästan 3 900 ansökningar, vilket är rekordmånga.

Personliga registreringsskyltar infördes 1988 och intresset har stadigt ökat sedan dess. Enligt Transportstyrelsen finns det i dagsläget cirka 20 000 personliga skyltar i hela landet. Och trenderna på olika kombinationer varierar.

– Vi har nya namn idag som kanske inte varit så vanligt historiskt i Sverige. Och det är också allt fler ansökningar som handlar om länder, städer och byar. Det är den stora skillnaden, säger Eva Isaksen, utredare på Transportstyrelsen i Örebro.

Allt fler ansökningar

Det vanligaste ansökningarna som kommer in är fortfarande personnamn, både för- och efternamn och smeknamn. Bara i år, fram till december, har Transportstyrelsen godkänt 3 897 ansökningar.

– Vi har aldrig någonsin haft såhär många beviljade ansökningar. Vid årsskiftet beräknar vi nå 4 000 ansökningar, säger Eva Isaksen.

Bidrar till förbättrad trafiksäkerhet

Av beloppet 6 200 kronor, som betalas när man köper en personlig registreringsskylt, går nästan allt till Trafikverket och skyltfonden. Från skyltfonden går pengarna till olika trafiksäkerhetsprojekt.

– Under de senaste 10 åren har Trafikverket betalat ut 85 miljoner kronor från fonden. Man bidrar verkligen till någonting bra när man köper sig en personlig skylt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer