Odlingsplatta med bakterier, varav några är resistenta mot antibiotika, på laboratoriet vid antibiotikaforskningsenheten Klinisk mikrobiologi i Uppsala. Foto: Lars Pehrson/TT

Rekordmånga drabbade av multiresistenta bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Under 2016 drabbades rekordmånga av de multiresistenta bakterierna MRSA och ESBL i Sverige. Inom Region Örebro län drabbades totalt 322 patienter av bakterierna.

2007 registrerades 25 fall av MRSA samt 49 fall av ESBL i Region Örebro län. Tio år senare har fallen ökat till 135 respektive 187. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– Det är problematiskt att antibiotikaresistensen ökar och har gjort det kontinuerligt under många år. Vi måste fortsätta att arbeta aktivt inom området i Sverige, men även påverka internationellt, säger Olov Aspevall, sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Vanligast förekommande är den resistenta bakterien ESBL som sedan 2010 har ökat från 100 till omkring 200 fall.

2015 registrerades flest fall av ESBL – 229 stycken, och sammanlagt med antal MRSA-fall drabbades 340 patienter av bakterierna 2015 vilket alltså var fler än 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Resistenta bakterier

Mer i ämnet
Mer Örebro
Mer Nyheter