Rekordmånga unga i Örebro län vill ha hjälp med skulder

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga personer i Örebro län ansökte om skuldsanering hos Kronofogden förra året. Särskilt stor är ökningen bland unga, men de får ofta avslag på sin ansökan.

– Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär. De googlar efter lösningar på sina ekonomiska problem och hittar till vår webbplats, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Den som har så stora skulder att de inte kan betala tillbaka dem inom en överskådlig framtid kan ansöka om skuldsanering och på så vis få dem reducerade till en lägre nivå.

Unga uppfyller sällan kraven

Ökningen av de som ansöker om att bli av med sina skulder hos Kronofogden är rekordstor i hela landet. I Örebro län ansökte 880 personer om det förra året – en ökning med 46 procent jämfört med 2019. Störst är ökningen bland unga vuxna mellan 18 och 30 år. Här handlar det om mer än en fördubbling, såväl i Örebro län som i riket i stort. Men de unga får ofta avslag.

– Unga människor har sällan dragit på sig så stora skulder att de inte klarar av att betala av dem på så lång tid. Det kan handla om 40 000–50 000 kronor, och det räknar vi med att de ska kunna betala tillbaka. De uppfyller med andra ord inte ett av de grundläggande kraven för att få skuldsanering, säger Per-Olof Lindh.

Han säger samtidigt att de ungas ansökningar är ett rop på hjälp och att många saknar viktig kunskap i privatekonomi.

Starta klippet ovan för att få tips om hur du undviker skuldfällan.

Fakta skuldsanering

Skuldsanering innebär i regel att du:

  • Betalar hela eller delar av din skuld enligt en betalningsplan
  • Lever på existensminimum – inkomst däröver går till att betala din skuld
  • Är skuldfri efter fem år

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.