Mia Vallin är rektor på kristna Hannaskolan. Foto: SVT

Rektorn om förbud mot religiösa friskolor: ”Inte förvånad att frågan dyker upp – igen”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor. På kristna Hannaskolan i Örebro konstaterar man att verksamheten återigen ifrågasätts.

– Det är som att de misstror skollagen och det system de varit med och byggt upp, säger rektor Mia Vallin.

Hannaskolan i Örebro har kristen värdegrund och har sedan starten för över 30 år sedan många gånger blivit ifrågasatt, trots att undervisningen enligt rektor Mia Vallin inte skiljer sig från andra skolor.

– De första fem åren var mycket tuffa och vi betraktades med stor skepsis, minns hon. Jag är inte förvånad att frågan om religiösa friskolors existens dyker upp igen.

Ingen skillnad i undervisningen

Skoldagen börjar med morgonbön och de kristna högtiderna firas med gudstjänster. I övrigt är det ingen skillnad menar Mia Vallin. Skolan har enligt rektorn en hög andel elever utan definierad trosuppfattning, och elevernas resultat är över lag mycket goda.

– På lektioner och i undervisningen skulle du inte märka någon skillnad jämfört med en ”vanlig” kommunal skola. Vi får enligt lag erbjuda konfirmationisundervisning på skoltid, men vi har valt att inte göra det här.

Misstror sitt eget system

Socialdemokraternas utspel som presenterades under tisdagen leder till många frågor menar rektorn för Hannaskolan.

– Det är som att de misstror skollagen och det system de varit med och byggt upp. Skolinspektionen är här regelbundet, och lagen är väldigt tydlig med vad som gäller. Det är som att de tror att det pågår saker som man inte har koll på. Ifrågasätt i så fall systemet.

Mia Vallin tror dock att Socialdemokraternas utspel att förbjuda religiösa friskolor kan bli svårt att genomföra.

– Det finns andra styrdokument och regler som säger att föräldrar har rätt att välja inriktningen på sina barns utbildning men vi kommer så klart att följa utvecklingen noga.

Svårt att förstå misstron

Trots att hon har varit med länge har Mia Vallin också svårt att förstå den misstro som riktas mot skolan från Socialdemokraterna.

– Vi tror på en gud som älskar ALLA människor oavsett bakgrund, etnicitet och trosuppfattning. Vad kan vara farligt med det?

SVT har också sökt Al-Azharskolan som valt att inte kommentera utspelet och Al-Salamskolan som inte svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.