Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Irma Larsson Ryberg, Moa Lundell Widenström och William Adlöv Pettersson går alla tre på Karolinska skolan i Örebro – starta klippet för att se hur de tänker om ämnet yttrandefrihet som lyfts på skolan. Foto: Elin Igelström Nordahl/SVT

Reportrar på skolföreläsningsturné i landet – Örebro först ut

Uppdaterad
Publicerad

Här har pressfrihet, yttrandefrihet och demokrati stått på gymnasieelevernas schema i veckan. Karolinska gymnasiet i Örebrostod först på tur när organisationen Reportrar utan gränser inledde höstens föreläsningsturné i landet.

– Intresset är rekordstort i år, säger projektledaren Haddy Foon.

Hon menar att allt fler skolor förstår vikten av att engagera gymnasieelever i frågor om pressfrihet och demokrati.

– Vi ser att även vår pressfrihet i Sverige börjar inskränkas. Många journalister lever under hot och hat. Därför är det viktigt att vara ute i landet och prata med elever, de är ju framtidens makthavare.

Även journalisten Tsegay Mehari fanns på plats. Han har suttit fyra år i eritreanskt fängelse, utan rättegång, och berättade om hur det är att vara journalist i ett auktoritärt land jämfört med i Sverige.

”Ta inget för givet”

– Jag vill att eleverna ska vara stolta över yttrandefriheten i Sverige, inte ta den för given och istället värna om den, säger han.

William Adlöv Pettersson går första året på Samhällsvetenskapsprogrammet på Karolinska gymnasiet, med inriktning på internationella relationer.

– När man ser människor skriva dumma grejer så funderar man över varför vi har yttrandefrihet egentligen. Sedan blir man påmind om att det finns något mycket större bakom, säger William.

I klippet pratar eleverna mer om varför det är viktigt att ämnet lyfts

Reportrar utan gränser

– Tar i sitt arbete utgångspunkt i artikel 19 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

”Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.”

– Kämpar för enskilda journalisters rättigheter. Delar ut ett pressfrihetspris och tar fram ett årligt internationellt pressfrihetsindex om situationen för pressfrihet och möjligheterna att arbeta som journalist i 180 av världens länder och territorier.

– I år bedöms situationen vara mycket dålig i 31 länder, dålig i 42, problematisk i 55 och bra eller ganska bra i 52 länder. Situationen för journalistik bedöms därmed vara dålig i sju av tio länder och tillfredsställande i endast tre av tio.

– Har funnits i Sverige sedan 1994. 1985 skapades den franska moderorganisationen, Reporters sans frontières (RSF). Organisationen har egna kontor i sju länder och korrespondenter i nästan 150 länder.

Källa: RSF Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.