En viktig bit för att stoppa smittspridningen av VRE handlar om att städa rätt. Foto: Anders Andersson / TT

Resistenta tarmbakterier har spridits till USÖ

Uppdaterad
Publicerad

Patienter som flyttats mellan sjukhus i landet har burit på multiresistenta tarmbakterier som nu har spridits till andra patienter. Ett av de drabbade sjukhusen är Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ).

Förflyttningar av patienter har lett till att multiresistenta tarmbakterier spridits mellan flera sjukhus i landet, det rapporterar Folkhälsomyndigheten.

Det handlar om vankomycinresistenta enterokocker (VRE) och analyser har visat att det verkligen är samma stam av bakterien som cirkulerar.

– Vi har hittat 18 säkra fall av smittan av den här stammen på fyra olika avdelningar under den senaste månaden, säger Charlotta Hellbacher som är hygienläkare och infektionsläkare på USÖ.

Först på Karolinska

Utbrottet upptäcktes först på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge vid årsskiftet, och i början av februari identifierades samma stam även hos patienter på Norrlands universitetssjukhus (NUS) i Umeå,  Nyköpings lasarett och USÖ i Örebro.

– Smittan på USÖ upptäcktes först hos en patient som kommit från Nyköpings lasarett, förklarar Charlotta Hellbacher. Då ökade vi antalet undersökningar av patienter och gjorde en kartläggning över var på sjukhuset bakterierna fanns.

Det är nämligen långt ifrån alla som smittas som blir sjuka. Däremot vill man undvika ett större utbrott eftersom tarmbakterien är resistent mot antibiotika och kan ge upphov till allvarliga infektioner.

Utbildning och mer städning – bland annat

Efter kartläggningen på USÖ har man följt upp med utbildningsinsatser för personal på de drabbade avdelningarna och annan berörd personal. Genom att dra ner på vårdplatser har man dessutom kunnat se till att patienter fått enkelrum med egen toalett. Dessutom städas lokalerna oftare.

– Det här är bakterier som biter sig fast på ytor, därför krävs det att man städar noggrant och på rätt sätt.

Alla patienter som kommer till USÖ från andra sjukhus testas nu för VRE liksom alla som skrivs ut från någon av de drabbade avdelningarna.

– De senaste tio dagarna har vi dock inte hittat några nya fall, konstaterar Charlotta Hellbacher, däremot säger vi inte att faran är över. Men det verkar som våra insatser har gett goda resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.