Resursbrist hos polisen – tvingas prioritera bort larm

Uppdaterad
Publicerad

Antal larm som polisen valde att prioritera bort under juli månad är den högsta på länge. I mars var antalet bortprioriterade ärenden 14 och i juli var siffran 81.

– Läget är att vi har många ärenden att hantera, säger Henrik Dahlström som är chef för polisens regionledningscentral.

Tre mord och en rymning har gjort att polisen i region Bergslagen haft en hektisk sommar. Det är en bidragande orsak till att antalet ärenden som prioriteras bort på grund av resursbrist nu är den högsta på länge.

– Självklart när det händer något stort måste vi just då prioritera bort andra saker. Men över tid ska det inte påverka vår förmåga, säger Henrik Dahlström, chef för den regionala ledningscentralen.

Mörkertal

Henrik Dahlström tonar ändå ner vikten av statistiken kring bortprioriterade ärenden. Enligt honom finns det en problematik kring att varje polis kan göra en egen bedömning om vad som egentligen menas med resursbrist.

– Om vi får in ett larm om misstänkt rattfylleri och vi har en patrull 15 mil därifrån så kanske vi väljer att inte skicka den, eftersom den misstänkte antagligen inte är kvar när den kommer fram. Så vi har en tillgänglig bil, fast inte i närheten av händelsen. Och det kan tolkas olika om det är en resursbrist eller inte, säger Henrik Dahlström.

Är frustrerande

Exempel på ärenden som prioriteras bort på grund av resursbrist är rattfylleri och folk som bryter mot eldningsförbudet. Resultatet av en sådan bortprioritering blir helt enkelt att polisen aldrig åker till platsen.

– Mina medarbetare tycker det är frustrerande när vi inte kan hjälpa medborgarna på det sätt som de önskar. Självklart är det frustrerande, säger Henrik Dahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.