Roboten Dora Foto: Monika Bruhn/SVT

Här testar pensionärer ett liv med robotar

Uppdaterad
Publicerad

I en forskningslägenhet i Örebro har pensionärer testat att leva med robotar. Och resultatet är så bra att man nu tror att robotar för äldrevård kommer att finnas på marknaden om tio år.

Tjugo pensionärer i Örebro har fått vara i en lägenhet, som har utrustats med robotar – maskiner som tar egna beslut och agerar självständigt. Det handlar om ett forskningsprojekt i Ängens forsknings- och innovationslägenhet.

Robotarna har bland annat hjälpt till med att hämta mediciner, ringa pensionärernas vänner och de har dessutom hämtat och lämnat tvätt i tvättstugan.

Projektet tar slut i december men tanken är att fortsätta forskningen.

– Det som kommit ut av projektet är bara början på mer utveckling för framtiden, berättar Frederico Pecora, docent i datavetenskap vid Örebro universitet.

Han tror att inom 10 år så kommer en del produkter från projektet att finnas ute på marknaden.

Laila och Sten Hallgren som var några som deltog i projektet och de kan tänka sig att ha en egen robot.

– Ja, absolut. Just nu klarar jag mig själv men det kommer en dag då jag behöver hjälp. Den dagen är det inte säkert att det finns tillräckligt med personal. Då skulle det vara väldigt skönt att ha en sådan här pryl, säger Sten Hallgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer