Rödaste kommunen måste ha blå hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Degerfors är Sveriges rödaste kommun så tvingades Vänsterpartiet ta hjälp av Moderaterna och Liberalerna för att få igenom sin budget.

– Socialdemokraterna sa några dagar efter valet att de inte ville samarbeta utan att de ville vara i opposition. Då fanns ju inte mycket att välja på, säger Roland Halvarsson (V).

Efter att Degerfors blev en egen kommun 1925 har Socialdemokraterna styrt i över 80 år. I valet 2010 fick Vänsterpartiet egen majoritet och har styrt sedan dess.

#Härborjag

Majoritet röstade rött

Mer än 70 procent av väljarna röstade rött – på antingen Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna. Att de röda partierna är så starka på orten beror som mycket annat på järnverket.

– Fackföreningarna har alltid varit starka på bruksorter och så också här i Degerfors. Så jag tror att traditionen spelar stor roll, säger Roland Halvarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Härborjag

Mer i ämnet