Rökare som vill fimpa – Tobaksfria veckan erbjuder extra stöd

Publicerad

Vill du sluta röka, men tycker att det är svårt att fimpa på egen hand? I veckan finns extra stöd att få – inte bara inom vården utan även på Tegelbruket och i Mariebergs galleria.

Under Tobaksfria veckan lägger Region Örebro län lite extra krut på det tobakspreventiva arbetet. Hos Folktandvården, på vårdcentralerna och hos ungdomsmottagningen kommer patienter att uppmärksammas på sina rökvanor och få extra råd och stöd. Dessutom finns Tobakspreventiva enheten och tobaksavvänjare på plats på onsdag på Tegelbruket med start klockan 13 och på fredag på Mariebergs galleria mellan klockan 10 och 16.

Snabb hälsoförbättring

Överläkare Matz Larsson vid lungmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro konstaterar i ett pressmeddelande att den som slutar röka kan uppleva väldigt snabba hälsoförbättringar. Många sjukdomsrisker minskar snabbt, inte minst risken för hjärtinfarkt, stroke och så kallad ”fönstertittarsjuka”, det vill säga kärlavstängning i benen.

Man blir aldrig för gammal för att vinna på att sluta röka, konstaterar han.

– Dessutom finns nya metoder och läkemedel som kan öka chansen att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.