Foto: SVT Design

Rökutveckling på persontåg utanför Laxå

Uppdaterad
Publicerad

Vid 13.15-tiden kom ett larm om en befarad brand i ett lok på ett persontåg som åkte in i Hasselfors, utanför Laxå.

Det var ett X2000-tåg med 130 passagerare där det har blivit rökutveckling från ett elskåp. Men de har nu börjat rulla vidare mot Degerfors. Vi har varit på plats och kontrollerat med värmekamera och kunnat konstatera att det inte är någon fara för vidare färd, säger inre befäl vid Nerikes brandkår. 

130 passagerare fanns i tåget vid tillfället, men enligt polisen ska inga personer ha kommit till skada.

Nytt larm i Degerfors

Strax före klockan 15:00 rullade tåget in på Degerfors station. Ytterligare ett larm om brand kom då till SOS-alarm. Bergslagens räddningstjänst ska vara på plats för att undersöka tåget.

– Vi kunde konstatera att det inte var någon fara och det tycks som det är två händelser som inträffat. Först var det rökutveckling i ett elskåp i lokdelen av tåget och när de sedan rullade vidare har en broms legat emot hjulet och orsakat rökutvekling, säger Mats Källström, styrkeledare vid Degerfors deltidsbrandkår.

Fick byta tåg

Tåget togs ur trafik och passagerarna fick byta till ett annat tåg.

– Det trasiga tåget står på spår tre och de kommer att bogsera bort det. Passagerarna kunde promenera över perrongen till ett annat tågset, säger Källström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.