Rörliga skyltar ska skapa säkrare arbetsmiljö vid trafikolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska en ny version av TMA-bilar göra arbetsmiljön för bärgare och räddningspersonal som arbetar på väg säkrare. Bilen är uppfunnen och tillverkad i länet av bland annat Andreas Sandberg som är gammal Kopparbergsbo.

Andreas Sandberg har själv arbetet på vägarna och det stora problemet enligt honom är att trafikanterna inte sänker farten vid olycksplatser. Därför är den nya TMA-bilen byggd för att lyfta fram uppmärksamhet och tydlighet.

– Ett vägmärke ser inte människor idag, däremot om saker och ting finns på en skärm väcker det väsentligt mycket mer uppmärksamhet, säger Andreas Sandberg.

– Med tydlighet och klara budskap märker vi att vi får förändringar hos trafikanterna. 

Under de senaste två veckorna har bilen prövats på E18/E20 utanför Örebro med lyckat resultat enligt Andreas Sandberg.

Se mer om de nya funktionerna på TMA-bilen i klippet här ovan.

* TMA står för Truck Mounted Attenuator (lastbilsmonterad dämpare).

* Det är ett samlingsnamn för energiupptagande påkörningsskydd som är tillåtna av Trafikverket. Används för att skydda trafikanter och arbetande personal vid vägarbeten.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.