Foto: SVT

Rosalba har tagit julkrubban till en ny nivå

Uppdaterad
Publicerad

Rosalba Arias bor i Örebro och arbetar som frisör, men när det lackar mot jul är det hennes fritidsintresse som tar upp en stor del av tiden. Nämligen hennes julkrubba – ett bygge som blir större och större för varje år.

– Jag blir inte trött på att titta på julkrubban. jag står ofta här och tittar och försvinner in i den, säger Rosalba Arias.

I dag är krubban 3x4 meter och täcker förutom skyltfönstret en stor del av golvytan i den lilla frisersalongen.

– Jag gjorde krubban för 9 år sedan och sen har jag fortsatt att bygga på den. I början var den ganska liten men sen har det blivit mer och mer.

Tidigare år har Rosalba ställt ut sin krubba i både Nicolaikyrkan och på Universitetssjukhuset, USÖ, i Örebro.

– Jag höll på med den hemma i två år och då ville folk att jag skulle ta ut den. Jag började leta efter en lokal men sen blev det kyrkan och meditationsrummet på USÖ, vilket blev fint och väldigt uppskattat.

Vill få med hela världen

Sedan oktober har Rosalba jobbat hårt på kvällar och helger för att få färdigt krubban till första advent. Hennes ambition är att alla ska kunna känna igen sig någonstans i julkrubban, och hon har försökt fånga olika delar av världen.

Även om stallet där Jesusbarnet ska ligga enligt Rosalba ska vara i klassisk stil finns i det omgivande landskapet allt från isbjörnar och zebror till bagare och snickare. För varje år tillkommer några nya figurer.

– Jag har inte räknat hur många figurer det är men det är jättemånga och ju mer tid som går desto fler blir det. Det finns ju snickare och bagare och väldigt många andra och målet nu är att ha alla yrkesmänniskor i krubban.

Att bygga julkrubbor är något som Rosalba har med sig från barndomen i Colombia.

– Där gjorde vi alltid julkrubbor. Vi barn sprang och tittade på krubbor på olika ställen och det är något helt naturligt för mig att göra julkrubba.

Alla figurer i krubban är nu på plats utom en. Klockan tolv på julaftonsnatten kommer Rosalba att lägga Jesusbarnet i sin krubba. Något hon ser fram emot med spänning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.