Arkivbild: Två vargar. Foto: TT

Rovdjursföreningens uppmaning: ”Avbryt vargjakten”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Rovdjursföreningen kräver i en skrivelse till Länsstyrelsen i Örebro län att vargjakten ska stoppas i Kindlareviret.

Föreningen menar att inget tyder på att de vargar som länsstyrelsen har gett jaktbeslut på är kvar i området, och att det istället skulle vara vargar från andra revir som ska ha kommit in i Kindlareviret.

”Därmed gäller inte längre de skäl för jakten som stod i beslutet. Och att då ändå låta jakten fortsätta stämmer inte med villkoren i lagstiftningen”, skriver Torbjörn Nilsson i Svenska Rovdjursföreningen hemställan.

Bakgrunden är att Kindlareviret tidigare har bebotts av en varghane och dennes dotter. Det var det vargparet som beslutet om licensjakt avsåg.

Tiken har senast lokaliserats, med hjälp av DNA, i Ludvika-trakten. Istället har vargar från Holmsjöreviret börjat röra sig i jaktområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer