Ruth fick Märtas julkort – efter 74 år

Uppdaterad
Publicerad

1940 skickade Märta ett kort till Ruth Rosell i Stora Mellösa utanför Örebro. Först nu, 74 år senare, berättar Ruth att det har kommit fram.

Ruth Rosell spenderade julen hos barnbarnet i Stockholm. När hon sedan kom hem till sin bostad i Stora Mellösa utanför Örebro fick hon en riktig överraskning – ett julkort från 1940.

– Jag hämtade posten hos grannen och däribland låg det här kortet, säger Ruth Rosell.

Kortet är frankerat och stämplat år 1940 och skickades från Märta till Ruth, som då hette Eriksson.

Enligt Posten så har det hänt att kort har hamnat på vift men det är väldigt ovanligt. Att det har dröjt 74 år innan Märtas julkort kom fram och att det dessutom saknas en ny stämpel gör att man på posten tror att någon lagt kortet direkt i Ruths postlåda.

Vem är Märta?

Även om Ruth Rosell funderat mycket över var kortet varit i alla dessa år så är ändå den viktigaste frågan vem Märta är.

– Jag kan inte komma ihåg någon Märta. Då var jag 14 år, säger Ruth Rosell.

Efter att ha funderat ett tag tänkte Ruth att det kanske var någon släkting på hennes mammas sida som hade skickat kortet. Hon plockade fram ett dokument med sitt släktträd och fann då att en av hennes morbröder hade en dotter som hette Märta.

– Om det är den Märta, ja, det kanske går att ta reda på, säger Ruth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer