Daniel Andersson (S) ryter ifrån angående filmjölksbeslutet. ”Det är moraliskt fel”, säger han. Foto: SVT / Bildmakarna Rolf Karlsson

S-ordförande ryter ifrån om filmjölksförslag

Uppdaterad
Publicerad

Skarp kritik har riktats mot förslaget att filmjölk skulle serveras till elever i skolan i Lindesberg som lunch en dag i veckan. Nu går Socialdemokraternas ordförande i kommunen ut och förkastar idén.

”Filen var aldrig dealen”, så lyder det meddelande som Socialdemokraternas ordförande i Lindesberg publicerat under söndagen. Det var efter att media rapporterat om Lindesbergs kommuns beslut att servera filmjölk som skollunch en dag i veckan som ordförande Daniel Andersson (S) reagerade.

– Det här är inte ett alternativ, jag har förkastat det här. Socialdemokraterna avsatte filmjölken som lunchalternativ innan den ens stod på bordet, säger han till SVT Nyheter Örebro.

”Det är borta från dagordningen”

Daniel Andersson fick själv informationen efter att Lindenytt skrev om förslaget i fredags. Sedan dess har han varit i kontakt med Irja Gustavsson (S), ordförande i utskottet för och strategi som fattat beslutet, men även övriga partier i utskottet.

– Jag kände att jag var tvungen att agera. Det här är på väg åt fel håll. Det ska också sägas att partierna var eniga, det är inte bara mitt eget parti som får en släng med sleven. De har ett kollektivt ansvar för våra barn i skolan.

Han är själv inte lokalpolitiker längre, men han menar att hans kraftiga reaktion kommer påverka utfallet.

– Jag har ändå mandat att uttrycka mig. Det kommer inte bli så, det ska jag se till. Beslutet är redan borta från dagordningen, om jag så måste halvera det ekologiska istället.

Skarp kritik mot beslutet

Många har reagerat på det ovanliga beslutet och kritiken har varit skarp.

– Jag har full förståelse för det. Mycket kan vi dra ner på men inte barns mat, det är moraliskt fel, säger Daniel Andersson.

– En annan viktigt aspekt är ju de barn vars familjer inte har möjlighet att servera bra mat. Skollunchen kan vara det enda riktiga målet de får den dagen. Det finns många sociala aspekter man åsidosatt.

Måste spara pengar

Samtidigt måste man ändra på något, eftersom beslutet grundar sig i ett besparingskrav. Där menar han att det finns andra alternativ att gå efter istället.

– Det jag vill att man ska titta på det ekologiska. Där har man satt ambitionen högre än kommunen kräver, så där kan man skära ner. I andra hand minska svenskt kött, vi kommer behöva titta långsiktigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.