Per Lundbäck berättar om myndigheternas samarbete, och hur de tillsammans jobbar för att bekämpa organiserad brottslighet. Foto: Jennie Wahlgren / SVT

Så blev resultatet av myndigheternas samverkan mot organiserad brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Valutasmuggling och miljöbrott kopplat till organiserad brottslighet. Ja, det är två exempel på nya brottsfenomen som dök upp förra året i polisens samverkan med elva andra myndigheter i polisregion Bergslagen. 

Samverkan, som kallas RSR, har funnits sedan 2009, och syftar till att förhindra organiserad brottslighet. De tolv myndigheterna försöker tillsammans bekämpa den allra grövsta och organiserade brottsligheten.  

– Syftet är att göra det riktigt svårt för de kriminella personerna eller organisationerna att utöva sin kriminella verksamhet, säger Per Lundbäck, som är chef för underrättelseverksamheten i polisregion Bergslagen.

Felaktiga bidrag

Ett synligt resultat av det myndighetsgemensamma arbetet under 2020 var bland annat krav på från Försäkringskassan på återbetalningar och stoppade felaktiga utbetalningar på miljontals kronor.  

– Vi har rätt många ärenden där Skatteverket och Försäkringskassan är de framträdande myndigheterna. Antingen är man inte ärlig med sin deklaration, om jag förenklar det lite, ofta är det företagsredovisning och den typ av ersättningar man inte är ärlig med. Och att man får felaktiga bidrag från Försäkringskassan. 

En utbetalande myndighet

Tycker du det borde finnas ett annat system som signalerar när det går ut för mycket eller felaktiga bidrag?  

– Jag vet att det finns politiska utredningar på gång som tittar på möjligheten att ha en utbetalande myndighet. Jag har inte läst på för eller emot, men spontant skulle jag säga att en myndighet som betalar ut pengar från AB Sverige känns som ett bättre upplägg än att vi har väldigt många myndigheter som betalar ut pengar.

Resultat av samverkan 2020

  • 1,5 års fängelse för grovt bokföringsbrott. 
  • Ekonomiska sanktioner (utmätningar, verkställigheter och betalningssäkringar) motsvarande 2,4 miljoner kronor.
  • Försäkringskassan har beslutat om återbetalningar på över 11 miljoner och förhindrat felaktiga utbetalningar på ytterligare 6 miljoner. De har även initierat flera brottsutredningar som rör bidragsbrott. 
  • Beslag av skjutvapen, knivar och ammunition. 
  • Beslag av narkotika.
  • Flera beslut om förändrad folkbokföringsadress och indragen ersättning.
  • Återkallelse av F-skatt på grund av skulder. 
  • Tre arbetsplatsinspektioner. 
  • Internationell samverkan med Spanien, Nederländerna, Frankrike och Bulgarien.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.