En ljusa framtidsutsikter väntas för årets studenter när det gäller att kunna hitta arbete. Foto: TT /SVT

Så hittar du jobbet efter studenten

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 3.000 ungdomar tar i dagarna studenten i Örebro län. Och för den som vill finns goda utsikter att hitta ett arbete för närvarande.

Arbetsförmedlingens bild av arbetsmarknadsläget är att det för närvarande finns goda utsikter att hitta arbete för den som tar studenten. Än är det inte för sent att hitta ett sommarjobb.

– Även om man inte fått jobb än ska man inte ge upp. Nya platser anmäls hela tiden och skapar nya jobböppningar, tipsar arbetsförmedlingschef Sari Harju.

Slutbetyg ger större chanser

I Örebro län finns det just nu sommarjobb att hitta inom trädgårdsservice, säljarbeten både inne och ute, möbelmontering, vård och olika lagerarbeten.

– Vi ser att det är en fortsatt trend som varit det senaste året med behov inom offentlig verksamhet som vård och skola och just nu finns stora behov inom den privata sektorn, säger Harju.

Just slutbetyg från gymnasiet innebär klara fördelar för att lättare kunna hitta jobb, även där det inte finns krav på gymnasiekompetens.

Digitala sökvägar växer

Att hitta till jobbet handlar idag om mer än att ringa och besöka arbetsförmedlingen. Dagens digitala möjligheter öppnar för nya sätt att nå ut och hjälpa arbetssökande att hitta rätt.

– Många ungdomar man möter idag är mer vana med att chatta än att ringa. Vi har under senaste året jobbat väldigt mycket med olika webbinarier där vi ger tips, säger Sari Harju.

Handfasta tips

Webbinarierna som läggs upp på hemsidan hålls mer och mer i kortform och ger handfasta tips i allt från att skriva jobbansökan via tips inför anställningsintervjun till hur man hittar arbete på mer otraditionella sätt.

– I samband med det finns möjligheten att chatta direkt med oss. Det här växer i omfattning, säger Sari Harju.

Arbetsförmedlingens tips till ungdomar

  • Lediga jobb strömmar in hela tiden. Hitta dem enklare genom att ladda ner Arbetsförmedlingens appar Sommarjobba och Platsbanken.  
  • Lyssna på någon av Arbetsförmedlingens jobbpoddsavsnitt, till exempel avsnitt 65: Sista minuten-tips: sommarjobb eller avsnitt 66: ”Tips till dig som tar studenten!” www.arbetsformedlingen.se/jobbpodden)  
  • Kolla in Arbetsförmedlingens app, Yrkesguiden, med framtidsutsikterna för olika yrken.  
  • Skriv in dig på Arbetsförmedlingen, lättast via Arbetsförmedlingens webbplats där du också kan boka in ditt första planeringsmöte . Men glöm inte att du måste gå till mötet på Arbetsförmedlingen för att bekräfta dina uppgifter. Ta med legitimation, betyg och andra intyg.  
  • Var med på ett webbinar, livesänt seminarium, om hur du söker jobb. Tider och anmälan via Arbetsförmedlingens webbplats: www.arbetsformedlingen.se/webbinar Vårt webbinar om att söka sommarjobb kan du titta på här: https://bambuser.com/v/6720500

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.