Foto: Johannes Weckström /SVT

Akuten på USÖ jobbar med att korta väntetider: ”Fler specialister ser till att patienten hamnar rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Väntetider till akuten är fortsatt långa och besökstider ökar, det visar ny statistik från Socialstyrelsen. På akutkliniken i Örebro jobbar man aktivt för att säkra att patienten får rätt vård vid första mötet, och därmed minska tiderna.

Enligt Ingunn Granum, tillförordnad verksamhetschef på akutkliniken på USÖ, är det inga förvånansvärda siffror som framkommer i statistiken. Detta trots att både antal akutbesök, väntetid till läkarbedömning och besökstid har ökat totalt i hela Region Örebro län.

– Det är klart det är skillnad mellan åren. Men att exempelvis de totala antalen besök har ökat är en allmän trend, man går dit man har tillgång. Det behöver nödvändigtvis inte betyda att akuten ger den bästa vården, säger hon.

Fortsatt långa väntetider

Väntetid till läkarbedömning varierar stort mellan olika regioner och akutmottagningar men är fortfarande långa. Statistiken för 2018 visar att väntetiden till läkarbedömning är i genomsnitt en timme, vilket är en liten ökning från tidigare år i hela regionen.

– När fler söker vård kan man få vänta på läkarbedömning. Men här på USÖ satsar vi mycket på hela akutsjukvården nu. Vi jobbar med tillgänglighet och ser till att patienten får rätt bedömning av personal med specialkunskap i akutsjukvård redan vid ankomsten.

Andra kompetensgrupper

Ingunn Granum, tf verksamhetschef akutkliniken USÖ Foto: Privat

Rätt bedömning innebär att patienten får den kompetens som behövs, oavsett om det gäller läkare eller kurator.

– Får man rätt kompetens från början minskar besökstiden och patienten får snabbare den hjälp den behöver. Detta kan handla om direktkontakt med fysioterapeut, kurator, specialistsjuksköterskor och andra.

”Hjälper patient på plats”

Genomsnittet för ett helt besök under 2018 var 3 timmar och 40 minuter, vilket är en ökning med 6 minuter jämfört med 2017. Men enligt Ingunn Granum gör siffrorna ingen rättvisa av vården.

– Vi har så pass avancerad akutsjukvård på USÖ att vi faktiskt hjälper patienten på plats istället för att man får åka hem och komma tillbaka, eller bli inlagd på sjukhuset, som var vanligt förr. Vi uppnår också kvalitetsmåtten från socialstyrelsen trots den utökade akutsjukvården.

Mobila team

Förutom att se till att patienten får rätt kompetens direkt på akuten har man börjat skicka ut mobila team och se till att det alltid finns en specialistsjuksköterska i ambulanserna.

– Vi vill stärka det här ännu mer och hoppas patienten ser en avancerad sjukvård som underlättar för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.