Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresrättsföreningen Foto: Christian Gustavsson

Så ser hyresgästens rättigheter ut – juristerna förklarar

Uppdaterad
Publicerad

Varje vinter drabbas hyregäster av kalla lägenheter. Men hur varmt har man egentligen rätt att ha? SVT Nyheter Örebro har pratat med två jurister på Hyresgästföreningen.

Enligt Folkhälsomyndigheten är den rekommenderade lufttemperaturen i lägenheter 20 till 23 grader. Under 20 grader är ingenting som hyresgäster ska behöva gå med på enligt Hyresgästföreningen.

– Som hyresgäst har man rätt till en varm lägenhet. Enligt hyreslagen har man rätt till åtgärder snarast eller så snart det kan ske. Det står dock ingenting i hyreslagen hur tillgängligheten hos bostadsbolaget ska vara, förklarar Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresrättsföreningen Foto: Christian Gustavsson

Viktigt att felanmäla

Om det är kallt under en längre period bör hyresgästen kontakta sitt bostadsbolag.

– Det första och viktigaste att göra är att felanmäla. Annars vet ju hyresvärden inte om det. Nästa steg blir att kontakta miljökontoret. De kan antingen förelägga hyresvärden att utföra en viss åtgärd eller komma ut och mäta så det faktiskt är den temperatur som man påstår att det är, säger Tomas Lindblom, jurist på Hyresgästföreningen i Örebro.

Hur ser du på att hyresgäster  i Brickebacken haft temperaturer ner mot 14 grader?

– Det är alldeles för kallt. Vi brukar säga att det ska vara mellan 20 till 23 grader inomhus. Det är efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Är det under 18 grader kan det vara direkt farligt, säger Tomas Lindblom.

Tomas Lindblom, jurist Hyresgästföreningen Örebro. Foto: SVT

Kan få ersättning

I bästa fall kan man som hyresgäst få en reducering på hyran eller avgiften om man drabbats

– Däremot finns det inga garantier att få ersättning för värmeelement som själv köpt in, säger Johan Mirorp.

Johan Mirtorp betonar att det bör ligga i hyresgästernas intresse att vara så tillgängliga som möjligt eftersom större händelser som exempelvis vattenläckor kan inträffa.

Tips om det blir för kallt i din lägenheter

1. Se över dina element och hur värmeregleringen fungerar. Lufta elementen och se över så att inte möbler eller gardiner blockerar elementens värmetillförsel.

 2. Det är viktigt att snabbt klargöra hur kallt det är i lägenheten. För en tillförlitlig bedömning bör du mäta temperaturen en meter upp från golvet, mitt inne i rummet.

 3. Om temperaturen är under 20 grader ska du kontakta styrelsen för din bostadsrättsförening eller din hyresvärd.

 4. Om styrelsen väljer att bortse från den kalla lägenhetstemperaturen kan du vända dig till kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning.

 5. Om värmeproblemet kvarstår under en längre period kan bostadsinnehavaren ha rätt till ekonomisk ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.