Foto: TT/SVT

Så kan Örebro slott förändras

Uppdaterad
Publicerad

Örebro slott är ett av länets största landmärken. Byggnaden har stora möjligheter men slottets insida utnyttjas inte fullt ut enligt en ny utredning. Nu ses slottet över och förändringar planeras.

Delar av Örebro slott byggdes sannolikt redan på 1300-talet, då byggnaden främst användes som försvarsborg. Sedan dess har slottet förändrats, men det står fortfarande kvar på samma plats och tornar upp sig på sin holme i centrala Örebro.

Från kuliss till besöksmagnet

Och slottet är inte bara välkänt i Örebro, utan uppmärksammas både nationellt och internationellt. Frågan hur innehållet ska kunna leva upp till de förväntningar som den pampiga exteriören för med sig har diskuterats i flera år nu.

Kollat på andra slott

Nu har en förstudie genomförts och representanter från Örebro har besökt andra slott i Sverige för att hitta inspiration och idéer för Örebro slotts framtid. Utredningen har tagits fram av Örebrokompaniet på uppdrag av Örebro kommun. Vadstena slott, Bohus fästning och Kalmar slott är med i utredningen.

Tanken är att slottet ska bli mer än en symbol, och genom att öka tillgängligheten göra slottet mer levande. Ett första steg mot det här är att turistbyrån återigen flyttat till slottet.

Olika typer av problem

För att komma fram till hur slottet ska förändras har problemområden och lösningsförslag tagits fram.

Problemen handlar om att det saknas en central samordning av verksamheten på slottet, att det är svårt för restauranger att vara lönsamma och att det idag saknas restauranger på slottet.

Slottet är inte heller anpassat att vara tillgängligt för alla vilket lyfts fram som ett problem. Hyran för lokalerna på slottet upplevs som höga, och visningar samt slottsutställningen är för otillgängliga.

Många lösningar

Flera lösningar föreslås för att slottet ska bli en mer levande plats i Örebro. Några av dessa förslag är:

  • En organisation ska bildas och hyra hela eller delar av slottet för en ökad samordning.
  • Inleda ett långsiktigt utvecklingsarbete med Statens Fastighetsverk.
  • Utveckla upplevelsen av slottets exteriör.
  • Lägg huvudentrén vid slottets sydvästra torn för bättre tillgänglighet.
  • Ha fler och nya fasta verksamheter, som utställningar och mässor.
  • Utveckla uthyrningen av idag outhyrda delar av slottet, som källarutrymmen, för publik verksamhet.
  • Mer konferenser och fester.
  • Anpassa restaurangverksamheten.
  • Mer kultursamarbeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.