• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: SVT /TT

Så klarar studenterna ekonomin efter jul

Publicerad

Skralt i kassan efter jul och ledighet? Här är studenternas tips för att klara utgifterna.

Kronofogden kan inte säga utifrån statistik om januari är en extra tuff månad ekonomiskt. Men de märker av det i flera av de kontakter som de har med skuldsatta människor.​

– Det är många som berättar att januari är en tuff månad. Det är delvis på grund av jul- och nyårshelger, det är långa inköpslistor och efter jul är det mycket reor som drar igång, säger Tina Häggmark, på Kronofogden.

Mer pengar från CSN

Några som känner av den fattiga månaden lite extra är studenterna på Örebro universitet.

– Man har inte riktigt så mycket pengar som man brukar ha nu efter jul. Men vi får några tusen extra i CSN, vilket behövs nu när man ska köpa ny kurslitteratur till nästa termin, säger Emma Smedberg.

”Passa på när det är kampanjer”

De bästa tipsen för att spara pengar är att se över utgifterna.

– Ät inte lika mycket på restaurang och gå ut, säger André Garabet.

– I matbutikerna kan man passa på att handla på sig när det är kampanjer och rabatt, och frysa ner. Matlådor funkar jättebra, säger Shawen Jalal.

Lagar mat hemma

För vissa studenter ser ekonomin bättre ut. Louice Granholm har jobbat alla lediga och röda dagar men försöker ändå spara så mycket det går.

– Jag lagar fortfarande mat hemma och passar på att spara. Att laga mat hemma och laga mycket är ett tips, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.