Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så kollar du om sedeln är äkta

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Örebro har fått in fler anmälningar om falska sedlar, framförallt 200-kronorssedlar. Här får du tips på hur du kontrollerar om en sedel är äkta.

Säkerhetsband

Sedeln har ett lodrätt säkerhetsband med tre fönster. I fönstren finns bilder som rör sig och växlar motiv mellan ”KR” och en kungakrona när man vinklar sedeln. Säkerhetsbandet är placerat till vänster om porträttet på sedelns framsida. Placeringen av bandet kan variera med uppemot 2 cm.

Färgskiftande bild

Sedeln har en bild som har anknytning till personen på sedeln. I bilden finns även sedelns valörssiffra. Bilden och valörsiffran skiftar färg gradvis mellan guld och grönt när du vickar på sedeln. Bilden är placerad till höger om porträttet på sedelns framsida.

Vattenmärke

Vattenmärket syns på fram- och baksidan av sedeln när den hålls mot ljuset. Vattenmärket visar sedelns valör och porträtt. Valören framträder betydligt ljusare än papperet i övrigt.

Koppartryck

Koppartryck ger papperet sedelkänsla och ger en märkbar reliefkänsla – känn med tummen eller skrapa med nageln. Koppartryck finns bland annat i porträttet och valörbeteckningarna på sedelns framsida.

Genomsiktsbild

Genomsiktsbilden är ett mönster på sedelns framsida som tillsammans med ett mönster på baksidan bildar valören när du håller sedeln mot ljuset.

Säkerhetstråd

Säkerhetstråden syns som en mörk linje när du håller sedeln mot ljuset. Tråden är inbäddad i sedelpapperet.

Mikro- och minitexter

Mikro- och minitexter finns på fram- och baksidan av sedeln. Texterna går att läsa under förstoring

Källa: Riksbanken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.