Hård träning kan få bukt med klimakteriebesvär Foto: Anders Wiklund/TT

Så kommer du igång med träningen efter julledigheten

Publicerad

Efter flera dagar med julmat, godis och kanske någon glögg här och där är det många som nu vill ta tag i träningen igen. Och man behöver inte vara van motionär för att komma igång.

Under ledigheten och långhelgerna finns risken att vi inte rör på oss tillräckligt. Då är det viktigt att träna kroppen så att vi får tillbaka energin, men också tänka på vilken sorts träning som passar.

– Löpträning är kanske det sämsta sättet att komma igång på, eftersom det är ganska elakt mot knä, höfter och fötter. Det är snällare att cykla, simma eller köra crosstrainer, om man har tillgång till ett gym, säger Mattias Folkesson, doktor i idrottsvetenskap.

– Fördelen med löpträning är att det är väldigt tillgängligt. Man behöver bara skorna, sen kan man i princip, var som helst och när som helst, ut och jogga eller ta en rask promenad.

Känslan är viktig

Och en viktig pusselbit för att hålla igång med träningen och hitta motivation är att ha roligt och göra det som känns meningsfullt.

– Då vill vi röra på oss. Det är en viktig motivationsfaktor. Sedan kan det också vara att sätta upp mål, och sträva efter någonting. Något som känns angeläget och viktigt. Det är sådana saker man kan tänka på för att motivera sig, säger Mattias Johansson, lektor i idrott.

– Det är viktigt att inte använda för mycket skuld och skam på sig själv, om man hoppar över ett träningspass någon gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.