Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger elbilsexperten sina fyra bästa tips på hur du får så lång räckvidd som möjligt på din elbil när det är kallt. Foto: SVT

Lista: Så maxar du elbilsbatteriets räckvidd i kyla

Uppdaterad
Publicerad

I de rådande kallgraderna tappar elbilar upp emot halva sin räckvidd. Det finns flera faktorer bakom det och dessa kan vara bra att ha koll på. Här ger elbilsexperten sina bästa tips på hur du ska göra med din elbil när det är kallt.

En stor skillnad mellan elbilar och fossildrivna är att ingen restvärme skapas från motorn.

– Är det 20 minusgrader kan man räkna med hälften att räckvidden man har en sommardag, mycket går åt till uppvärmning av kupén, säger Magnus Blommé, elbilsexpert på Mekonomen.

Väglaget påverkar batteriets räckvidd

Något annat som minskar räckvidden under vintern är snömodd.

– Är det kallt biter inte saltet på vägarna, då blir det moddigt och mycket motstånd. Man vet ju själv hur det är att gå på sånt underlag.

Långsammare laddning i kyla

När bilen väl ska laddas kan det ta längre tid. Batteriet behöver nämligen komma upp i temperatur för att laddas, så innan strömmen går in i batterierna går den till att få upp temperaturen, berättar Magnus Blommé.

Han menar även att det är bra att ha marginaler när man ska ut och resa med sin elbil.

– Ett omslag i vädret kan innebära stor skillnad. Man tycker kanske man har bra räckvidd, men hamnar du bakom en olycka eller kommer till ett moddigt vägavsnitt är bra att inte leva på marginalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.