Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Karlstadbon och professorn Johan Jendle om forskningen kring diabetesläkemedel. Foto: Sakeus Berg/SVT

Så minskar risken för diabetespatienter att dö – ny forskning i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning från Örebro universitet visar att personcentrerad behandling med bättre val av läkemedel kan minska risken att dö för patienter med både typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

– Vi använder de läkemedel som vi vet har en skyddande effekt, säger Johan Jendle, professor i medicin vid Örebro Universitet.

Forskarna har bland annat tittat på överdödlighet och kostnader för personer med typ 2-diabetes och jämfört de som samtidigt har hjärt- och kärlsjukdomar med de som inte har det. De har kunnat visa att risken att dö är fyra gånger högre för diabetespatienter med dubbla diagnoser.

– Typ 2-diabetes har man sett som en sjukdom som drabbar äldre, men allt ifrån tonåringar till gamla individer kan få det, säger Johan Jendle.

Rätt val av medicin, i detta fall diabetesmedicinen empagliflozin som också skyddar hjärta och kärl, kan minska antalet döda med 30 procent, mätt under tre år. Detta gäller för de som även har hjärt- och kärlsjukdomar.

Se mer om forskningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.