Foto: TT

Så skärps reglerna kring din arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Den 31 mars införs preciseringar av arbetsmiljöreglerna. Tonvikt läggs bland annat på arbetsbelastning och kränkande särbehandling.

Arbetsmiljöverket har tagit fram nya föreskrifter för hur företag och anställda ska arbeta med en rad arbetsrelaterade problem; däribland kränkande särbehandling, arbetsbelastning och obekväma arbetstider.

Här är några av myndighetens krav:

– Arbetsgivarna ska motverka ohälsosam arbetsbelastning.

Arbetsmiljöverket: ”Se till att resurserna anpassas till vilka krav som ställs i arbetet. Om kraven är större än resurserna, kan arbetsgivaren till exempel minska arbetsmängden, ändra prioriteringsordningen, ge möjlighet till återhämtning eller öka bemanningen. Arbetsgivaren behöver se till att det förs en dialog mellan arbetsgivare och anställda för att förhindra att ohälsa uppstår.”

– Arbetsgivarna ska ta hänsyn till när arbetstiden förläggs.

Arbetsmiljöverket: ”Vissa typer av arbetstider, som skiftarbete, nattarbete, långa arbetspass och att vara ständigt nåbar kan påverka hälsan negativt. Då är det särskilt viktigt att ta hänsyn till det när arbetstiden förläggs, t.ex. att tid för återhämtning planeras in.”

– Kränkande särbehandling får inte accepteras.

Arbetsmiljöverket: ”Var tydlig med att kränkande särbehandling inte accepteras, exempelvis klargjort i en policy samt att man har rutiner för vad som ska göras om kränkande särbehandling uppstår. I rutinerna ingår bland annat hur och var den utsatta snabbt kan få hjälp. Man kan ta stöd av till exempel företagshälsovård.”

– Det ska finnas förebyggande rutiner kring kränkande särbehandling.

Arbetsmiljöverket: ”Föreskrifterna säger att man ska ha rutiner för och kunskaper om hur man förebygger och hanterar kränkande särbehandling. Det ska vara tydligt vem man ska vända sig till vid kränkande särbehandling. I de allmänna råden står även att man bör kunna vända sig till en högre chef och att den som ska göra en utredning bör vara opartiskt och ha de berördas förtroende.”

Här finns mer information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.