Marlene Jörhag (KD), toppkandidat till kommunfullmäktige i Örebro och kommunalrådet Lennart Bondeson (KD). Foto: Johannes Weckström /SVT

Så ska Kristdemokraterna ge framtidstro till Örebro

Publicerad

I Kristdemokraternas lokala handlingsprogram för åren 2019-2022 ligger tonvikten på satsningar för en allt större andel äldre i kommunen. Partiet betonar att de går till val som eget parti, men håller samarbetsdörrarna öppna. Dock inte alla.

– Vi tänker inte samarbeta med några ytterlighetspartier, säger Marlene Jörhag (KD) som är toppkandidat till kommunfullmäktige.

Medan det fladdrar i seglen på Kristdemokraternas valbåt på riksplanet greppar läraren och politiske sekreteraren Marlene Jörhag allt mer den lokala rorkulten i partiet, som fick 6,6% av rösterna i kommunvalet 2014.

Hon är toppnamn till kommunfullmäktige och presenterade tillsammans med partikollegan och kommunalrådet Lennart Bondeson det politiska handlingsprogrammet för de kommande åren på onsdagen.

– För min egen del brinner jag mest för frågor som handlar om familj, barn och om våra äldre,  säger hon.

Äldrefrågorna viktigast

Partiets viktigaste lokala fråga handlar om den växande gruppen äldre. De vill satsa på fler vård- och omsorgsboenden och ge en boendegaranti för personer över 85 år.

– Man ska veta att det finns ett boende för en när man blivit så pass gammal och att man inte ska behöva någon biståndsprövning för det, säger Jörhag.

Personer som är i behov av hemtjänst ska också möta färre nya ansikten.

Satsningar på barn och unga

Partiet vill minska antalet barn per anställd i barnomsorgen. Familjecentralerna ska bli fler och omfatta barn upp till 18 år, enligt handlingsplanen.

Partiet vill se en ny fritidsgård på norr och betonade vikten av att det nya kulturkvarteret färdigställs och dess betydelse som ett framtida demokraticentrum.

Nytt hus för gymnaster

De vill också vara med i planeringen av ett gymnastikens hus.

– Vi förstår att det behövs, eftersom det är platsbrist idag. Vi planerar därför detta tillsammans med de aktörer och föreningar som finns, säger Lennart Bondeson (KD).

Till val som eget parti – med öppna dörrar

Fortsatta blocköverskridande samarbeten efter valet kan bli av. Till en viss gräns.

– Vi har sagt att vi går till val som eget parti och vi stänger inga dörrar. Förutom för Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Det handlar om att vi ideologiskt står alldeles för långt ifrån dem, säger Marlene Jörhag (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.