Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regiondirektör Rickard Simonsson hoppas att de skärpta rutinerna ska leda till en tryggare arbetsplats där personalen vet vad som gäller. Foto: Jessica Gow/TT/Region Örebro län

Så ska folktandvårdens rutiner skärpas – efter uppgifterna om fusk med gratis tandvård

Uppdaterad
Publicerad

Utbildning på flera områden för all personal – och en oberoende mätning av hur organisationskulturen ser ut i dag. Det är åtgärderna som Region Örebro län nu vidtar efter att det uppdagats att personal och anhöriga till personal har fått gratis tandvård och gått före i tandvårdskön.

Efter uppgifterna om att tandläkare inom Folktandvården erbjudit anhöriga att gå före i patientkön och få gratis tandvård meddelade regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) att den interna kontrollen ska skärpas.

Nu finns det förslag som ska upp på regionstyrelsens möte den 28 februari. Det handlar bland annat om att personalen ska utbildas på flera områden.

Regiondirektören: ”Vill skapa trygg arbetsplats”

Mycket handlar enligt regiondirektören Rickard Simonsson om ett stort förändringsarbete för att ändra kulturer.

Ska det här kunna hjälpa medarbetare att våga träda fram om det som hänt riskerar att upprepas?

– Ja, det hoppas jag. Det är det som är en trygg arbetsplats med en bra kultur. Där man vet vad som gäller och vågar stå upp för det.

Efter ska folktandvårdsnämnden komma tillbaka och redogöra för vad man gjort kring det uppdrag man fått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.