Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur mycket pengar Örebro kommun vill spara genom att stoppa de kriminella från att lura till sig mångmiljonbelopp. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

Så ska Örebro stoppa välfärdsbrotten: ”Jag blir förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år hamnar flera miljarder av de pengar som ska gå till den svenska välfärden i kriminellas fickor. Nu vill kommunledningen i Örebro ta krafttag mot det utbredda problemet.

– Jag blir förbannad och provocerad av att det finns oärliga människor och företag som ger sig in i det heligaste vi har, säger kommunalrådet Jessica Ekerbring (S).

Välfärdsbrottslighet är när kommunala och regionala pengar utnyttjas av kriminella.

– Många kommuner märker nu konsekvenserna av att brottslighet kommer in i våra välfärdssystem, säger Jesscia Ekerbring (S).

Enligt kommunledningen behöver förvaltningarna nu bli ännu mer på tårna och bättre på att förhindra att skattepengar hamnar i kriminellas fickor.

Utbrett fusk slår mot kommuner

Enligt Örebro kommun är det systematiska fusket omfattande men med ökad kontroll hoppas kommunen kunna spara enorma summor pengar.

Hur många miljoner det handlar om? Hör mer i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.