Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ekonomin är ett stort problem”. Nu välkomnar Örebro Simallians och Jenny Cederlind att kommunen satsar på att utöka simundervisningen bland skolungdomarna. Foto: SVT

Så ska simkunnigheten öka bland barnen i Örebro

Publicerad

Nu ska simkunnigheten bland barn och ungdomar blir bättre i Örebro. Det föreslår grundskolenämnden som vill skjuta till en halv miljon kronor till simundervisning i skolan. Ett livsviktigt besked enligt Örebro Simallians.

Imorgon, torsdag, ska grundskolenämnden fatta beslut om de ökade pengarna till simundervisning. Det här var P4 Örebro först att rapportera om.

– Vi har sett att simkunnigheten bland elever i grundskolan och den anpassade grundskolan minskar. Det är oroväckande och påverkar både möjligheterna att få godkänt i ämnet idrott och hälsa men också barn och ungas möjlighet till en aktiv fritid. Vi gör därför en extra satsningen inom grundskolan för att öka simkunnigheten under 2024, säger Jonas Håård (S), ordförande i nämnden.

Örebro Simallians välkomnar beskedet

Och på Örebro Simallians välkomnar man beskedet. Här har man under lång tid känt en oro för den negativa utvecklingen. Bland annat såg man också under pandemin att färre barn besökte deras simskola.

– Och just nu det stora problemet den ekonomiska frågan, hur det ser ut i världen, menar Jenny Cederlind, klubbchef i Örebro Simallians.

Och att få in simundervisning på på skoltid är ett viktigt ansvar som skolan har enligt henne.

Hör henne motivera varför satsningen som görs är viktig i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.