Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Örebro län har placerat två holkar på USÖ:s tak. Tanken är att locka till sig rovfåglar, för att i sin tur bli av med kajor och duvor. Foto: SVT/Privat

Så ska rovfågelholkar jaga bort oönskade kajor och duvor från USÖ

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Region Örebro län jaga bort oönskade kajor och duvor från området runt Universitetssjukhuset, USÖ. Detta genom att sätta upp holkar som de hoppas ska locka rovfåglar till området.

– Vi har både pilgrimsfalkar och berguvar i staden som förr eller senare lär hitta till holkarna, säger Ronnie Lindqvist, ordförande för Närkes ornitologiska förening.

Holkarna är ett mångårigt projekt som testats på andra ställen i Sverige, exempelvis i Västerås.

Ronnie Lindqvist, ordförande för Närkes ornitologiska förening, berättar att de redan satt upp holkar på andra platser i Örebro. Tanken är att rovfåglarna ska livnära sig på kajor och duvor i närområdet och sedermera resten av Örebros innerstad. 

Men vad händer om andra fåglar bosätter sig i holkarna då?

– Det har de inte gjort på de andra ställena som vi placerat holkar i. Storleken på själva holken passar inte andra fåglar än de stora rovfåglarna, säger Ronnie Lindqvist.

Starta klippet för att se USÖ:s nya fågelholkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.