Foto: SVT

Så stoppar du eltjuvarna i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Tv på stand-by och lampan tänd fast du inte är i rummet. Det är några av elsynderna man kan göra i hemmet. På Örebro kommun delar man nu med sig av tips för att få tag på de onödiga energitjuvarna.

Såhär års när det både är mörkt och kallt passar många av oss på att både tända upp och värma oss lite extra. Men vad många kanske inte tänker på är att det också ökar energiförbrukningen markant.

Snabbdusch

Men vad ska man då göra för att få tag på energitjuvarna?

– Man behöver kanske inte stå och duscha jättelänge. När man borstar tänderna kan man stänga av kranen. Och att släcka efter sig när man går från sitt rum, säger energi- och klimatrådgivare Ann Fryksenius.

Ann Fryksenius berättar även att mobilladdaren inte bara är en energitjuv men också kan vara en brandfara.

– Det finns risk att den kan börja brinna, så därför är det väldigt bra att man drar ut den. Den drar även energi även om man inte laddar telefonen, säger hon.

”Allt som lyser drar energi”

Det här med stand-by, ska apparaterna vara på eller stängas av?

– Man ska stänga av, det är helt klart. Allt som lyser drar energi, så det är helt enkelt bättre att stänga av, säger Ann Fryksenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.