Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Motorintresset i Askersund är stort. Kommunen är den A-traktortätaste i länet. Foto: Fanny Hult/SVT

Så tycker de motorintresserade om det nya förslaget från Transportstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Hastighetsbegränsningen för A-traktorer borde höjas. Det tycker flera unga motorintresserade i Askersund som SVT pratat med.

– Anledningen till att det har varit så mycket olyckor, tror jag i alla fall, är att folk har manipulerat sina A-traktorer så att de går fortare än 30 km/timmen, säger Hugo Johansson.

Transportstyrelsen föreslår bland annat att det införs ett krav på bilbälte och att A-traktorerna måste ha vinterdäck. Åtgärderna ska öka trafiksäkerheten.

Men i utredningen finns inget förslag om en höjning av rådande hastighetsgräns, som idag ligger på 30 kilometer i timmen. Transportstyrelsen tycker att den gränsen inte bör höjas, på grund av ökade trafiksäkerhetsrisker, och att det skulle kunna leda till fler olyckor.

Höjd hastighetsbegränsning

Flera unga som SVT pratat med tycker att hastighetsbegränsningen borde höjas.

De unga anser bland annat att det sker påkörningsolyckor när andra trafikanter ska köra om A-traktorerna. Morris Bergström berättar att han själv varit mycket nära att bli påkörd.

– Jag åkte på riksväg 50 och så kom det någon folkvagn bakom i full fart. Sedan var det jättenära att det smällde, men han väjde och körde nästan in i räcket istället, säger han.

I klippet: Hör Morris Bergström och Hugo Johanssons tankar om förslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.