Så vill polisen öka tryggheten med större närvaro på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier har blivit en allt viktigare kanal för polisen för att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten. I polisregion Bergslagen har den polisiära närvaron på plattformerna Facebook och Instagram ökat.

– Jag tror att vi kommer ser fler konton som skapas i framtiden i vår region, säger Ulrika Juhlin, kommunikationschef på polisen i region Bergslagen.

Åtta av de elva lokalpolisområdena i region Bergslagen, som innefattar Örebro län, Värmland och Dalarna finns redan representerade på sociala medier.

Styrkan i att nå medborgare via den här snabba kanalen är viktig enligt Ulrika Juhlin.

– Vi använder oss av sociala medier i ganska stor utsträckning. När vi gör det kan vi också nå väldigt många människor. När våra lokalpolisområden, som finns nära medborgarna, beskriver vart de är och hur man kan få en kontakt så bidrar det förstås till en ökad trygghet, menar Ulrika Juhlin.

Hör henne också berätta i klippet ovan vilka resultat man sett i brottsbekämpningen i klippet.

Polisens närvaro omdiskuterat

Men polisens ökade engagemang på sociala medier har även medfört en hel del kritik. Inlägg på myndighetens officiella Instagramkonto för två år sedan fick många att reagera både på tonen och faktafel i inlägg.

Under förra året blossade en ny debatt upp efter en granskning av tidningen ETC som visade flera inlägg på polisens konto med foton på utsatta människor där ingripanden beskrevs ingående.

Myndigheten har efter det sett över sina rutiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.