Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norge och Finland lägger större andel av sin BNP på försvaret, jämfört med Sverige. Foto: TT

Saab får ännu en stororder på delar till vapensystem

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmaterieltillverkaren Saab har fått ännu en stor order på komponenter till vapensystemet Carl-Gustaf. En order som berör verksamheten i Karlskoga.

Ordervärdet som kommunicerades på fredagen är på 643 miljoner kronor och är ännu en i raden som kommit senaste tiden.

– Vi har tidigare kommunicerat för ungefär en månad sedan en order på ungefär en miljard kronor, men detta är en ny order, säger Michael Höglund, affärsenhetschef på Ground Combat.

”Går generellt bra”

Vilka komponenter det handlar om, eller vem som är kunden vill inte företaget uppge. Leveranser kommer att ske under innevarande och nästa år.

– Det går generellt bra för den här verksamheten och det går bra i Karlskoga och den verksamhet vi har där, säger Höglund.

Just nu finns det rekryteringsplaner i Karlskoga, men de inte är direkt kopplade till den här ordern.

– Vi har ett generellt uppsving i möjligheten att rekrytera. Vi ser att Saab blir mer intressant. Försvarsindustrin och försvarsfrågor överhuvud taget är mer relevanta än någonsin, säger Michael Höglund.

Hör mer i klippet om ordern och hur materialbristen påverkar verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.