Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Safiya är en av fem ungdomar som är med i den nya cykelfixargruppen. Hör mer om hur hon upplevt sommarjobbet, och hur det har gått, i klippet. Foto: David Fiedler/SVT

Safiya sommarjobbar som cykelfixare i feriepraktiksatsning – skänker pengar till välgörenhet

Publicerad

Återbruksgruppen, det är namnet på den nya arbetsgruppen i årets upplaga av feriepraktiksatsningen Summer Champs som arrangeras av ÖBO och Västerporten Fastigheter i Örebro. Gruppen reparerar och säljer cyklar, och pengarna – de går till välgörenhet.

– Man känner att man gjort någonting bra i slutet av dagen, säger femtonåriga Safiya Aden.

Det är tredje året i rad som Summer Champs arrangeras för ungdomar mellan 15 och 17 år. Under en treveckorsperiod får de testa på arbetslivet genom att ta sig ann diverse arbetsuppgifter.

Sammanlagt finns sex olika arbetsgrupper med olika fokusområden. Gemensamt för alla grupper är att de startar arbetsdagen med att plocka upp skräp ute i områden.

Bra lärdom men inget drömyrke

En av de som gör sin första feriepraktik inom Summer Champs och Återbruksgruppen är Safiya Aden.

– Jag har inte hållit på med cyklar tidigare, men det är ett kul och lärorikt jobb. Nu kan jag fixa kedjor och pumpa däck.

Trots sina nya lärdomar är cykelreparationer inget som Safyia vill jobba med i framtiden.

– Det är inte min grej riktigt. Mitt drömjobb är tandläkare, det är så inspirerande när de står över en och fixar ens tänder, säger hon och skrattar lite.

Titta på klippet för att höra Safyia berätta om jobbet som cykelfixare och för att höra mer om satsningen Summer Champs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.