Säkert men miljöfarligt med batteridrivna ljus

Uppdaterad
Publicerad

Värmeljus och blockljus i plast som drivs med batterier blir allt vanligare. Men Naturskyddsföreningen varnar för att de är ett miljöproblem.

– Det kom ju en rapport för inte så länge sedan om att det finns jättemycket batterier som bara ligger och ingen kan ta hand om det, det är för dyrt att ta hand om det, säger Kajsa Grebäck från Naturskyddsföreningen.

Eftersom ljusen ofta har så lågt pris så blir det också ibland billigare att köpa helt nya ljus där batterier ingår än att enbart köpa nya batterier när de gamla tagit slut.

– Det gör ju att folk köper hela ljusen och så slänger man alltihop på en gång och det blir ju resursslöseri. Det är ju ett problem både i framställningen av plastprodukterna, sen är det massa metaller i ljusen också, säger hon.

Finns stort intresse

Handlarna kan bekräfta att intresset för ljusen är stort. Och det beror ofta på att de är bra ur brandsäkerhetssynpunkt.

– Framförallt när hösten kommer, oktober, november och framåt så är det riktigt bra försäljning på de här. Säkerhetsaspekterna är ju många medvetna om också, med bränder och så, säger Åsa Kallin, butikschef i Örebro.

Om man vill köpa någon typ av eldrivet ljus, och ändå tänka på miljön, så rekommenderar Naturskyddsföreningen att man väljer LED-ljus.

– De drar mycket mindre energi. Jag läste nyligen att en timer drar mer än vad en ljusstake skulle göra med LED-lampor. Då kan man slippa timern och ha tänt hela tiden, så har man ändå sparat energi, säger Kajsa Grebäck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer